ryan_sta_8 Mijn eerste Ryan was een bouwdoos van Great Planes, geen slechte kit alleen belachelijk zwaar. Helaas is door puur onvoorzichtigheid de romp tussen de autodeur gekomen en aangezien ik het een logge machine vond, heb ik niet de moeite genomen deze te repareren.
Kyosho is in 2008 begonnen met de SQS (Super Quality Series), waar ik al een Fokke Wolf 190D van bezit waar de kwaliteit ook erg hoog van is.
De SQS serie kenmerkt zich door prachtig gebouwde en bespannen kisten in de 50 size, zeg maar 1m40 to 1m70 en 1000+ Watt. Eindelijk was ook de Ryan STA 50 EP verkrijgbaar in 2010. Niet nagedacht, gelijk gekocht. 
Zoals alle SQS ARFs, goed over nagedacht, snel te bouwen, toegankelijk voor elector door aparte stevige tray. De bouw koste een uur of 20, voornamelijk elektro, bekabeling en stuurstangen. Kyosho gaf aan 600-800W net zoals alle SQS kisten. Met de fokke wulf was dat zwaar underpowered, dus hier toch ook maar een aandrijving ingezet die 1300W kan genereren. Servos ed was simpeler want deze kist is gebouwd voor schaalvliegen en niet torquerollen of knife-edge.

Besturing Vrij standaard, 2 rolroeren, rudder en elevator. Voor de motor had ik een plettenberg orbit 25-14 nog liggen. Deze is inmiddels 5 jaar oud en nog steeds in nieuwstaat. Alle servo’s van Dymond, een low budget serie van Staufenbiel die allemaal digital en gelagerd zijn. Een hobbywing platinum 80 regelaar met switching BEC maakte het geheel af.

Flying
Ok, het is makkelijk bouwen en ziet er leuk uit, maar wat gebeurd er als ik echt de lucht in ga? Wel, om te zeggen dat ik nerveus was, is een understatement, maar dat is nergens voor nodig, de wielen staan goed voor het zwaartepunt en wanneer de snelheid toeneemt, vliegt de Ryan zeer mooi en statig de lucht in, ohhh wat prachtig… De Ryan ziet er echt leuk uit in de lucht en vliegt zeer kalm en relaxed, je kan zelfs de besturing even loslaten, de Ryan vliegt zichzelf.
De Ryan vliegt het lekkerst in enigszins wind, maar niet harder dan 3 beaufort.

Vliegtijd
Normaal rondcruisen zal je in de lucht houden voor zo’n 12 minuten, dat is niet slecht gezien het gewicht en het aantal lipo’s(6S/4000mAh).
I like the Ryan!! 

ryan_sta_9

Gegevens:

  • Gewicht: 3000gr
  • Motor: Plettenberg Orbit 25-14
  • Regelaar: Hobbywing platinum 80 + SBEC
  • Accu: Hyperion CX 62-4200
  • Static Thrust: 4000 gram
  • Piek vermogen 1300Watt
  • Vliegtijd: tussen 10 en 15 minuten.
  • Prop: APC-E 12 x 8