De Sebart Angel S30, balans tussen F3A en 3D

Angel_S30E_439

De Sebart Katana vlieg ik nu al lange tijd, toen SebArt op YouTube een aantal filmpjes liet zien van de 2008 collectie, zat daar ook de Angel S30 tussen.

De Angel S50 bestond al enige tijd en nu in de 30 klasse, vrijwel even groot als de Katana de fraaie, elegante Angel. Via Hepf in Oostenrijk kon ik deze in Augustus bestellen en de Angel stond in 3 dagen voor de deur.

Direct is het verschil met de Katana duidelijk, de Angel is zeer fraai ontworpen, de gehele bovenzijde van de romp kan eraf met het idee dat een laadruim open ligt, geen gepiel met kleine ruimtes!!, dezelfde motor (Hacker A30-14L), regelaar (Castle Creations 45) ed gebruikt en ook weer een 4S lipo. Als extra zit erbij de Angels kleine sideforce generators en een mini top-wing die bij moeten dragen aan de stabiliteit bij Knife-edge vluchten.

Het landingsgestel, wat een zeer zwakke plek was bij de katana is hier aangepakt, een prachtige zeer stevige opsluiting tussen de rompdelen is het resultaat en voordat deze eraf ligt heb je eigenlijk een zodanige crash gemaakt dat je ook niet anders verdient….
De Angel is ongeveer 5cm in spanwijdte breder en ongeveer 150 gram zwaarder. Dat is te merken maar daarvoor ben ik ook naar 4S gegaan zodat er wat ruimte in vermogen is. De throttlecurve is afgestemd op een maximum van 500W.
Angel_S30E_200
Eerste vlucht: Zeer fraai de lucht in, vrijwel geen correctie, alleen het zwaartepunt moet duidelijk naar voren. Een hele andere kist dan de Katana, vliegt als het ware op rails!, knife-edgde zonder einde of correctie, hooveren lastiger maar mogelijk en zeer fraaie patterns die met de katana niet mogelijk waren. Jaaaaaaaaa…Derde vlucht: midden in de vlucht op een hoogte van 10 meter en tijdens de landings inzet breekt ineens de gehele voorkant eruit met motor en al. De  Angel fladdert naar beneden en ik kon op zoek naar de brokken en electronica.. Wat is hier gebeurd?
Een korte inspectie maakte duidelijk dat het motorschot belachelijk dun is en de motor daar doorheen getrokken is.
Na overleg met Hepf (zeer slechte ervaring) en SebArt (Sebastian zelf, zeer goede ervaring) heeft SebArt mij een compleet nieuwe Angel gestuurd die inmiddels al tientallen vluchten heeft gemaakt..
Wel is het motorschot voor de zekerheid voorzien van een dubbel carbon schot en zijn alle lijmnaden in de hele Angel nog extra voorzien van een richel epoxy.
Scheelt helaas wat in gewicht (+30 gram) maar de kist is een stuk steviger.

Angel_S30E_267Gegevens:

  • Gewicht: 1400gr
  • Motor: Hacker A30-14L
  • Regelaar: Castle Creations phoenix 40
  • Accu: FlightPower 4S 2500mAh (20C)
  • Static Thrust: 2800 gram
  • Piek vermogen 500Watt
  • Vliegtijd: tussen 8 en 10 minuten.
  • Prop: APC-E 13×8
  • Bec: UBEC